Gratis uddrag fra bogen ”Børn – med familien på skitur”, af Helene Møller Larsen, Solid Skiing

Er der faldet så meget sne i skiområdet, at alle bjergets pister er åbne, og hvordan ser der egentlig ud på de bakker, I skal ned og udforske? Familiens gode forberedelser op til turen kan medvirke til, at rejsen bliver lettere. I det følgende ser vi på, hvordan I sammen med børnene kan forberede Jer på skiområdet og få benene varmet op til skituren.

SKILØB I DANMARK

Det kan være givet godt ud for børnene, at have haft ski og støvler på fødderne inden ferien starter. Det kan bl.a. øge selvsikkerheden i de store bjerge med kulde og sne, når børnene for nyligt har lavet sving og fået styr på balancen.
Begynderbørnene kan stifte bekendtskab med skiudstyret, inden de står i bjergene, og de rutinerede børn kan få genopfrisket bevægelserne.
Hvis der ligger et godt lag sne i Danmark, kan I måske finde små skilifte på bakker rundt omkring i landet, som for det meste åbnes, når forholdene er til det. Ellers kan I også stå på ski i skicentre i Danmark. Vi fremhæver et par eksempler i det følgende.

Den uendelige bakke

Skiløb på indendørs rullebånd kan være en sjov aktivitet for hele familien op til skituren.
Det store rullebånd, der er lavet af børster, erstatter skibakken. I modsætning til almindeligt skiløb, hvor skiløberen bevæger sig ned over bakken, er det her bakken, der bevæger sig under skiløberen, som til gengæld bliver stort set samme sted.
Når I kører på båndet, er der som regel tilknyttet en skilærer, der udover at kontrollere båndets fart og hældning også kan give Jer og børnene tips og øvelser.
I kan blandt andet stå på ski indendørs i både Århus (SkiArena) og Rødovre (IndoorSki). Det kan være en fin optakt til skituren for både begynderbørn, der skal stifte bekendtskab med skiudstyr og sving, og erfarne børn, der gerne vil tyvstarte skituren i Danmark.

BILLEDER OG PISTEKORT

Op til skituren kan det være hyggeligt og betryggende for børnene at kigge lidt på, hvor I skal på ski. Måske har I været på skisportstedet før og kan se på gamle billeder, eller også må I finde billeder og video på skiområdets hjemmeside, sociale medier eller andre kanaler.

BILLEDER OG VIDEO

På skiområdets hjemmeside kan I for det meste finde billeder og film. Nogle skiområder har opsat webkameraer, så I kan se live-optagelser derfra og følge med i sneforholdene og vejret generelt.
Hvis I har billeder og video fra tidligere skiture, kan det også være sjovt for børnene at gense.

PISTEKORT
Det kan være rart at tage et kig på områdets pistekort. Hvor mange af de blå yndlingsbakker er der, og hvor skal børnene mødes med skiskolen?
Tal om pisterne, skiruterne, puklerne eller udvalget af hop i parken, som passer til børnenes niveau. Udpeg skiskolens mødested, hvor I skal bo og andre pejlemærker på kortet, som I måske lige har set billeder af sammen.

VEJRUDSIGT OG SNEFORHOLD

Som optakt til skiferien kan I også tage et kig på temperaturerne og snemængderne på det skisportsted, I skal besøge. Vejret og temperaturen i bjergene kan skifte hurtigt, og det kan derfor være en god ide at have tøj og udstyr med, der passer til både sol, blæst og snevejr. I kan forberede Jer ved at kigge på de lokale sne- og vejrudsigter, som ofte findes på skidestinationens hjemmeside og på gængse vejrtjenester.
På vejrtjenesterne kan I for det meste også se de sneforhold, der venter i skiområdet, og børnene kan blive opdaterede på, om de kan forvente puddersne på skiruterne eller hårdt underlag på de stejle pister.

Dette er et gratis uddrag. Få bl.a. en detaljeret gennemgang af skiområdernes pister og lifter med billeder og forklaringer for både børn og voksne, som er en anden god aktivitet inden skiferien, samt alle skilærerens andre gode råd til hele skituren med børn i bogen ”Børn – med familien på skitur”, af Helene Møller Larsen, Solid Skiing