Gratis uddrag fra bogen ”Børn – med familien på skitur”, af Helene Møller Larsen, Solid Skiing

Passer skitøjet og hjelmen i størrelsen? Er vanterne varme nok, og passer skistavene i længden?

Et kig på børnenes skiudstyr og skitøj, inden I rejser, kan være givet godt ud – så er I sikre på, at udstyret passer. Det kan også være en oplagt aktivitet inden skiferien at lade børnene prøve det hele hjemmefra, så de kender tøj- og udstyrsrutinerne allerede fra den første skidag.

PROFESSIONEL VEJLEDNING

Generelt er det en god ide at opsøge professionel hjælp angående børnenes skiudstyr og skitøj i skibutikker enten i Danmark eller på skidestinationen. Personalet har som regel stort kendskab til udvalget og erfaring med at finde det udstyr, der passer bedst til Jeres børn, hvad enten I vil købe eller leje.

Skiudstyr

SKI

Børneski fås i mange forskellige farver med sjove motiver eller seje detaljer. Hvilken type og længde ski børnene skal have, kan I med fordel opsøge råd om i en skibutik.

Købe eller leje

I kan enten leje eller købe ski til børnene. Mange børn har deres egne ski, som de føler sig trygge ved og kender godt. Hvis der er flere børn i familien, kan skiene gå i arv til yngre eller mindre skiløbere, når de er blevet for korte, eller sælges til andre børn.

Hvis børnene ikke har deres egne ski, kan I som regel finde et stort udvalg af lejeski på skidestinationen eller i de danske skibutikker. Fordelen ved at leje skiudstyr til børnene er bl.a. muligheden for altid at have den skilængde og type, der passer til børnenes niveau og planer for den kommende skitur.

Indstil skienes bindinger korrekt

Uanset om børnene kører på egne eller lejede ski, er det vigtigt at få hjælp i en skibutik til at få indstillet skienes bindinger, så de passer til støvlernes størrelse og børnenes vægt. Bindingernes indstilling kan være afgørende for børnenes sikkerhed, når de står på ski. Hvis bindingerne er indstillet for lavt, kan støvlerne klikke ud af skienes bindinger i situationer, hvor det ikke er hensigtsmæssigt. Omvendt kan I risikere, at skiene ikke klikker af, når børnene styrter, hvis bindingerne er indstillet for højt.

SKISTØVLER

Skistøvlerne spiller som regel en lige så vigtig rolle som skiene, når skiudstyret skal hjælpe børnene til at få de bedste oplevelser i bjergene. Hvilken størrelse og type skistøvle børnene har brug for, kan I få vejledning om i en skibutik.

Købe eller leje

Mange voksne skiløbere investerer i deres egne skistøvler som, de ved, passer til deres fod. I og med at børnenes fødder gerne vokser fra år til år, kan det dog gå hen at blive dyrt at købe støvler, der sidder godt på børnenes fødder, til hver skitur.

Derfor kan det være fint at leje skistøvler til børnene fra skitur til skitur. Når I har fundet en udlejningsmodel, der sidder godt, kan I notere det og forsøge at finde samme støvletype til næste gang.

Pasform og stivhed

Skistøvlernes pasform kan have betydning for, om de er behagelige at stå på ski i en hel dag. Der kan være forskel på skistøvlernes udformning fra producent til producent, og derfor kan det være en god ide udover støvlestørrelsen også at se på støvlens form. Er modellen smal eller bred, og hvor høj er den over vristen? Det kan risikere at give ømme fødder, hvis skistøvlerne ikke sidder godt.

Samtidig skal skistøvlerne have en stivhed, der passer til børnenes niveau. . En for blød støvle kan gøre det sværere at kontrollere skiene, mens en for stiv støvle kan besværliggøre bevægelsesfriheden.

SKISTAVE

Skistave er som regel et godt redskab for børnene, når de skal have fart i skiene på fladt terræn eller som rytmestok og støtte, når de svinger på ski. I kan finde hjælp til at vurdere længden i en skibutik.

Købe eller leje

Skistave kan også både lejes og købes i skibutikker. Så længe børnene vokser fra år til år, kan det være fint at leje skistave, da de ligesom skiene skal passe til børnenes højde. Der findes også såkaldte teleskopstave til børn, som kan indstilles i længden. Dermed kan børnene bruge deres egne skistave i flere år, selvom de vokser i højden.

Hav altid skistave med

Allerede når begynderbørnene får ski på, kan der opstå situationer, hvor de har brug for skistave, og de mere erfarne børn vil på et tidspunkt lære at bruge stavene, mens de står på ski. Det kan derfor være en god ide altid at have skistave med til børnene, hvad enten de skal på skiskole eller stå på ski med Jer. Så kan I efterfølgende vurdere, om der er brug for dem i den aktuelle situation.

SKIHJELM

Brug altid hjelm

Skihjelmen er til for at øge børnenes sikkerhed, og det er en god ide at vænne børnene til at have hjelm på fra første gang, de klikker i skiene. På flere skidestinationer er det et krav, at børnene har hjelm på for at få adgang til skiområdet.

Hjelmen skal passe til børnenes hovedform og størrelse, så den er rar at have på og ikke glider af, når børnene falder. I kan få vejledning til valg af skihjelm i en skibutik.

I kan med fordel give børnene en hjelmhue eller en halsedisse, der kan nå helt op over hovedet, til at have på under hjelmen. Den kan hjælpe med at holde hovedet varmt og samtidig holde på varmen, hvis børnene tager hjelmen af i pausen.

Købe eller leje

Nogle børnehjelme kan justeres i størrelsen, hvilket kan give børnene mulighed for at bruge deres egen hjelm i flere år. Ellers udlejer de fleste skibutikker også hjelme til børn.

RYGSKJOLD

Nogle børn kører med rygskjold, hvilket kan være en god beskyttelse, når børnene falder eller ved eventuelle sammenstød med andre skiløbere. Rygskjoldet skal helst sidde tæt til ryggen og i en passende længde og stivhed, som I kan få vejledning om i skibutikker, der sælger rygskjold.

SKIHANDSKER

Børnenes skihandsker har den afgørende funktion at holde hænderne varme og tørre. Derfor skal de helst være af en god kvalitet og tykkelse. Da børnenes handsker ofte kommer i kontakt med sne, er det ekstra vigtigt, at de er lavet af et stærkt og vandafvisende materiale.

I løbet af en dag på ski tager børnene for det meste handskerne af og på mange gange. Derfor kan det være smart, at handskerne er nemme at tage af og på. En stærk elastisk om håndleddet kan ofte gøre det, hvorimod mange knapper, lynlåse og velcrolukninger kan gøre det mere besværligt.

Det kan også være en fordel, at handskerne er udstyret med en elastiksnor til at sætte om håndleddet, så de ikke falder på jorden, når børnene tager handskerne af.

HALSEDISSE

Halsedissen (også kaldet en buff eller et rør) er en populær løsning, når børnene skal holde varmen om halsen og beskytte ansigtet. Det runde stofrør kan med fordel være langt nok til at nå helt op over næsen og beskytte ansigtet mod kulde eller skarp sol.

Halsedisser fås både i tynde og tykke modeller, og de tynde har den fordel, at de med en god længde også kan fungere som hue under hjelmen, hvis I trækker dem helt op over baghovedet.

SKIBRILLER

Skibrillerne har den vigtige funktion at beskytte børnenes øjne mod sol, sne og vind, så det er lettere for dem at se, mens de står på ski. Derudover kan skibrillerne være et værn mod sol og vind i den øverste del af ansigtet, hvis de slutter tæt til hjelmens kant.

Skibriller fås med flere typer glas, der er lavet til fx solskin eller snevejr. Nogle glas kan også fungere i al slags vejr, så de for eksempel både har en spejllinse, der skærmer mod solen, og en farve i glasset, der hjælper børnene med bedre at kunne se bakken i snevejr.

HJÆLPEMIDLER TIL BEGYNDERBØRN

Nogle forældre bruger seler, som de yngste begynderbørn kan spændes fast i, mens en voksen kører bagved og holder farten nede, eller klipse, der holder børnenes skispidser sammen, så det er lettere at holde skiene i en plovposition.

Redskaberne fungerer for nogen, men hos Solid Skiing mener vi, at børnene bedst lærer at stå selvstændigt på ski, hvis de ikke har brug for hjælpemidler til at bremse.

Det kan derfor være en bedre investering i børnenes skiteknik, at give dem nogle timer med en skilærer, hvis de for eksempel har svært ved at bremse selv.

Skitøj

SKIUNDERTØJ

Børnene skal have skiundertøj på inderst. Skiundertøj består som regel af en langærmet skiundertrøje og et par lange skiunderbukser.

Det kan dog være praktisk, at skiunderbukserne kun er 3/4 længde (eller foldes op til 3/4 længde), da de helst skal stoppe før skistøvlernes øverste kant. Det kan nemlig ende med at genere skinnebenene, hvis både skistrømper og skiunderbukser sidder ovenpå hinanden i støvlerne.

SKISTRØMPER

Når skiunderbukserne kun går til midt på skinnebenet, varmer skistrømperne resten af benet og fødderne.

Skistrømperne skal sidde tæt til fødderne og have en almindelig tykkelse. Tykke skistrømper fylder mere i skistøvlerne end tynde skistrømper, og de tykke skistrømper kan risikere at presse blodet væk fra børnenes fødder, hvilket kan gøre fødderne kolde. Hvis børnene derimod har skistrømper på, der ikke er tykkere end deres almindelige strømper, kan der komme blod til fødderne, og luften mellem strømperne og inderstøvlen kan isolere og holde på varmen.

Nogle børn ender med at få alt for store skistøvler, fordi de er tilpasset skistrømper, der er for tykke, hvilket ikke gavner børnenes muligheder for at kontrollere skiene.

MELLEMLAG

Mellem skiundertøjet og det yderste lag skitøj har børnene ofte brug for et ekstra lag tøj, hvis de skal holde varmen hele dagen (afhængigt af temperaturen i bjergene). Det kan være et joggingsæt eller andet sportstøj.

SKITØJ

Til en god skitur, der indeholder både sol, vind og sne, masser af skiløb, måske et par styrt og behov for snacks undervejs, kan det være rart for børnene med varmt og vandafvisende skitøj, der sidder godt nok til, at de kan bevæge sig, og tæt nok til, at der ikke kommer sne ind under jakken.

Skijakken kan med fordel være udstyret med gode lynlåslommer og evt. en separat lomme til liftkortet, så det ikke ved et uheld falder ud af den lomme, børnene for eksempel også finder snacks i. En god hætte på jakken, som kan nå omkring hjelmen, kan være en fordel i koldt og blæsende vejr.

Skibukserne kan være med eller uden seler og ligesom jakken være udstyret med praktiske lommer.  Mange af de yngste børn står på ski i en heldragt, som kan føles ekstra varm.

Når børnene er godt klædt på, er de for alvor klar til at komme ud og give den gas på ski i både snevejr og sol. Det kan have stor betydning for børnenes oplevelser, at de har det rart og varmt i skitøjet og føler sig trygge ved det skiudstyr, de kører på.

Dette er et gratis uddrag. Få alle skilærerens bedste tips til hele skituren med børn i bogen ”Børn – med familien på skitur”, af Helene Møller Larsen, Solid Skiing.